Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam dipotong 4 dan dibersihkan
- 2 sudu teh sebuk kunyit
- 2 sudu teh serbuk cili
- 6-8 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu teh sernuk perasa
- 2 sudu besar air
- Garam secukupnya
- 10 tangkai kari puley (daun kari)
- Minyak yang cukup untuk menggoreng
Cara - Cara
1) Perap garam dan kunyit ayam tersebut selamat 20 minit.
2) Masukkan serbuk cili, serbuk perasa, air. Gaul sebati.
3) Masukkan tepung jagung. Gaul sebati.
4) Goreng ayam dengan minyak yang panas, api sederhana dengan kuali bertutup supaya ayam masak sempurna, balik2kan.
5) Last sekali gaulkan karipuley ke dalam lebihan bancuhan, goreng dengan minyak yg panas.
P / S : Garing and sedap uols!!! Boleh guna resepi yang sama untuk sotong, kentang(potong jejari atau wedges), tempe, ikan, udang, peria etc. Saya tak gunakan serbuk kari sebab warnanya akan jadi coklat seolah2 hangus
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
sumber resepi dari : Puuteriee Naareesza Put
0 comments:
Post a Comment