Buah Melaka/Onde-onde Pandan

Buah Melaka/Onde-onde Pandan
 

Bahan - Bahan


500gm tepung pulut
secubit garam
air untuk menguli tepung
pewarna atau daun pandan dikisar dan ditapis airnya
gula melaka dihiris halus sebagai inti
kelapa parut untuk membalut kuih





Cara - Cara

 
Masukkan tepung,garam dan air daun pandan kedalam mangkuk besar.


Uli hingga tidak lekat dijari.kalau air kurang tambahkan sedikit air.


Bulatkan adunan tadi dan tekan sedikit untuk mengisi gula melaka.balutkan kembali dan buat seperti bola.


Panaskan air dalam periuk,bila telah mendidih masukkan adunan kedalam periuk.


Tunggu hingga bebola timbul dipermukaan air.bolehlah ditapis dan toskan.

Buat sehingga habis.
kemudian salutkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.



siap untuk dimakan.



Selamat Mencuba


Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.