Kuih Ketayap Sewangi Pandan

Kuih Ketayap Sewangi Pandan


Bahan - Bahan


Bahan inti
150 gm gula merah
¾ cawan air
½ biji kelapa parut
garam
daun pandan


Bahan Kulit
1 cawan tepung gandum
1 ½ cawan santan
1 biji telur
2 helai daun pandan



Cara - Cara

Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Masukkan sedikit tepung gandum agar inti ini melengas. Angkat dan ketepikan.

Untuk kulitnya, masukkan tepung gandum dan telur di dalam mangkuk.

Kemudian masukkan santan dan kacau hingga sebati. Jika suka bolehlah dimasukkan air daun pandan.

Tapis adunan ini.

Panaskan kuali yang telah dilengser dengan sedikit minyak.

Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan. Buat sehingga selesai semuanya.

Kemudian ambil kuih dadar tadi dan masukkan inti di tengah-tengahnya. Kemudian lipatkan bahagian atas dan bawah lalu gulung ketayap kemas-kemas. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.